Wie is de Sjaak?

Afgelopen week was het precies 35 jaar geleden dat Wies Hensen na een bezoek aan de Budelse kermis werd vermoord. Voor de Peter R. de Vries Foundation was dit aanleiding om opnieuw de aandacht te vestigen op deze zaak. Coldcase: Wies Hensen - 29 augustus 1989 (youtube.com)

Ook diverse regionale media deden dat. Ze boden Stephan, Monique, Franco en Silvia, de neven en nichten van Wies, de ruimte om een emotionele oproep te doen aan mensen om eindelijk met de waarheid naar voren te stappen. De media-aandacht leidde tot veel extra bezoek aan onze website en ook weer tot enkele nieuwe tips. In de vele gesprekken die de familie in en rond de Budelse kermis voerde, ging het uiteraard vaak over hun tante Wies. Maar in die gesprekken viel ook weer vaak de naam Anouschka Weezenbeek. Op 22 januari 1990 kwam de 15-jarige Anouschka niet thuis van een afspraakje buiten de deur. Ongerust geworden gingen haar ouders op zoek. Ze vinden tot hun grote schrik alleen haar fiets. Drie weken later werd het ontzielde lichaam van Anouschka gevonden in de Zuid-Willemsvaart. Ze is door verdrinking om het leven gekomen.

Twee moorden in Budel in vijf maanden tijd! In beide zaken zijn destijds mannen gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de moord. In beide gevallen zijn die mannen ook weer vrijgelaten vanwege gebrek aan bewijs.

Een onthutsende link tussen beide moordzaken is dat de politie in november 1989 per post onderstaande anonieme tip ontving.

Pas na de dood van Anouschka bleek dat dit briefje van haar afkomstig was. Haar grote rechtvaardigheidsgevoel bracht haar ertoe om haar informatie te delen met de politie. Omdat ze zich grote zorgen maakte over wat er kon gebeuren als haar tip bekend werd, koos ze ervoor anoniem te blijven. Ze schreef de brief op de typemachine van een vriendinnetje. De brief werd gepost in een brievenbus in ‘s-Hertogenbosch.

In het briefje wijst Anouschka naar Sjaak, de toenmalige eigenaar van de Lucky Bar. De René waar ze naar verwijst is diens stiefzoon. Beide mannen zaten met nog een derde man een tijdje vast op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Wies. De mannen werden later vrijgelaten vanwege gebrek aan bewijs. Sjaak kreeg zelfs een schadevergoeding. Nadat het NFI in 2019 uit oud sporenmateriaal een DNA-daderprofiel vaststelde, bleek dat niet te matchen met zijn DNA. In 2021 geeft Jeroen Snellen, destijds coördinator van het coldcase team, in een politiepodcast over de zaak Wies Hensen aan dat de politie de drie mannen op geen enkele manier nog in het vizier heeft. Voor Lucky Bar eigenaar Sjaak had de kwestie grote gevolgen. Hij nam afscheid van de Lucky Bar, verliet Budel en startte een nieuwe carrière in de vakbondswereld. Op 16 februari 2023 overleed hij in Roermond.

Uit het briefje wordt niet precies duidelijk hoe Anouschka aan haar informatie komt. Het lijkt er op dat ze met een aantal mensen over de zaak gesproken heeft, waaronder in ieder geval René. Dat we Anouschka’s informatie serieus moeten nemen, blijkt uit het feit dat ze aangeeft dat de politie de onderbroek van Wies uit een vuilniszak bij de Lucky Bar heeft gehaald. De politie heeft dat nooit bevestigd en evenmin ontkend. Zeker is wel dat de onderbroek van Wies niet werd achtergelaten op de dumpplek aan de Loonderweg. De politie maakte over die dumpplek wel expliciet bekend dat haar linker laars ontbrak. Ze meldde echter niet het ontbreken van andere kledingstukken, waaronder haar bh en een blouse of shirt die ze onder haar bodywarmer moet hebben gedragen. En, ze meldt dus ook niet dat Wies haar onderbroek ontbrak. Anouschka’s anonieme tip bevat dus een zeer relevant detail dat niet door de politie naar buiten was gebracht. Dat maakt dat we haar tip zeer serieus nemen. Zeker in de wetenschap dat het meisje vanuit haar grote gevoel voor rechtvaardigheid haar kennis wilde delen met de politie. Een heikel punt is wel de bewering dat Sjaak van de Lucky Bar de moordenaar is van Wies. Mogelijk heeft in Anouschka’s gesprekken met mensen die meer wisten ergens toch een verwijzing naar Sjaak gezeten? Lucky Bar eigenaar Sjaak was echter niet dé Sjaak. De grote vraag is dan: wie was dan wel de Sjaak?

 

Wie meer weet, mag het zeggen. Help Stephan, Monique, Franco en Silvia door ze na zoveel jaar eindelijk duidelijkheid te geven. Tippen kan anoniem. We gaan 100% discreet om met jouw informatie.

Tippen kan anoniem!

In een moordzaak een tip geven, is geen kleinigheidje. En het noemen van een concrete naam al helemaal niet. Iedereen beseft wat de consequenties zijn als de dader gepakt wordt. Ook kan angst een rol spelen, want wat als bekend wordt dat…

Besef dat je ook anoniem kunt tippen! Dat kan via ons tipformulier. Al eerder hebben we op verzoek van één van onze tipgevers een extra mogelijkheid gecreëerd om je tip anoniem per brief in te sturen. Wil je jouw informatie beslist alleen anoniem delen? Schrijf je tip zo concreet mogelijk op en stuur deze in een gesloten envelop aan:

 

Team wieshensen.nl

p/a Parochie Heilige Willibrord

T.a.v. dhr. Pastoor N. van der Sluis

Markt 55

5554 CA Valkenswaard

 

De parochie Heilige Willibrord staat erop hier te vermelden dat zij inhoudelijk niets met ons initiatief te maken heeft. Noch Pastoor Van der Sluis, noch een van zijn medewerkers, zal uw brieven openen of lezen. Alleen Team wieshensen.nl neemt kennis van jouw tip. Wil je niet per se anoniem tippen, gebruik dan onderstaand tipformulier.